marți, 20 octombrie 2009

Lumanari naturale - aromaterapie, cadouri si decoratiuni

Lumanarile naturale EcoDecoLight sunt o solutie simpla, un cadou perfect pentru cei dragi, au un efect deosebit asupra organismului si a starii de bine, reprezinta un semn de apreciere prin calitatea oferita.

Componenta de baza folosita, amestecul de ceara de albine si ceara de palmier, absoarbe si inglobeaza excelent uleiurile esentiale, aromele volatile, naturale si ele, care au efecte terapeutice extraordinare.

Acum vorbim prima oara de modul de prezentare, deoarece cautarea a fost in directia valorificarii la maxim a lumanarilor noastre, cu minim de efort din partea d-voastra. Astfel, optiunea finala este paharul transparent din sticla, cu aplicatii naturale care sa puncteze uleiurile esentiale folosite in reteta. De aceea, lumanarile care au in compozitie ulei esential de portocala pentru bunastare si veselie, optimism si incredere, vor avea o componenta decorativa exterioara coaja de portocala; cele care folosesc ulei esential de portocale si pulbere proaspat macinata de cuisoare pentru o viata tonica, activa, energica si "iute" vor avea in plus cuisoare aplicate. Pentru lumanarile cu ulei esential de rozmarin pentru o respiratie sanatoasa si o casa purificata, decoratiunile exterioare includ o componenta verde in crengute proaspete, aplicate in ziua livrarii sau cu 1-2 zile inainte.

Surprizele noastre nu se opresc aici! Pe langa cele amintite, va oferim in saculeti din panza naturala, tare, decoratiuni a caror naturalete nu se dezminte: seminte de roscove si nu numai, castane, felii transparente de citrice, parfumate sau nu cu ulei esential, in functie de ceea ce va doriti! Aceste decoratiuni pot fi simple sau combinate, parfumate sau nu, pentru ca ne dorim sa va oferim un colt luminat, decorat in stil natural, pentru un ambient deosebit si o atmosfera unica.

Pentru ca deja avem 2 tipuri de lumanari naturale parfumate realizate, cu un singur ulei esential folosit pe productie (portocala sau rozmarin) iar a 3-a varianta este in lucru (pulbere de cuisoare proaspat macinate si portocala), vom realiza o sedinta foto prin care sa va faceti o idee asupra produsului pe care-l veti achizitiona, cu sau fara decoratiunile noastre, in combinatii unice sau pe care le putem personaliza special pentru d-voastra.

Va dorim o seara frumoasa si ne vedem zilele acestea "in culori"!

Ulei esential de portocale

Portocala (Citrus aurantium), ca si fruct, este cea care ne duce cu gandul la tinuturi si arome exotice, mediteraneene, desi este originara din Asia (primele insemnari dateaza din China). Cu toate ca portocalul poate da ulei esential din fructe, flori sau frunze, fiecare dintre aceste esente are proprietati diferite, insa toate au in comun energia si starea de bine pe care ne-o ofera. Fruct al soarelui, portocala acumuleaza energia acestuia (este un fruct cu energie Yang) pentru ca apoi in uleiul obtinut prin presarea fructelor, sa ne provoace cu un tonus psihic deosebit si o stare de optimism necesara fiecaruia.

Floarea de portocal este simbol al statului Florida si a existat obiceiul ca la tinerii ce se casatoreau, buchetul de mireasa sa includa flori proaspete de portocal, pentru noroc si bunastare.
Ca si curiozitate, formulatorii de parfumuri apreciaza in mod deosebit aroma acestei esente iar putina lume stie ca in fructele necoapte exista o substanta cu proprietati anticonceptionale.

Coaja portocalie al fructului contine uleiul volatil, extras prin presare la rece; acesta este de fapt, responsabil de mireasma atat de placuta a portocalelor si are proprietati medicinale deosebite cu beneficii clare asupra sistemului nervos si imunitar.

Uleiul de portocale are un efect relaxant, placut insa usor energizant, stimuleaza sistemul nervos central, inducand o stare de vioiciune, de tonus emotional si mental. Mirosul s-a dovedit benefic in perioadele de stres, tensiune nervoasa, oboseala prelungita, stări de anxietate, isterie.

Studii facute de curand demonstreaza ca simpla inspirare a aromei de portocale creste imunitatea, diminueaza durerea de cap si senzatia de vertij. In cazuri de insomnie, desi nu este un sedativ, induce somn odihnitor si limpezimea mintii la trezire.

Uleiul de portocale este potrivit pentru persoane deprimate, frustrate, lipsite de energie, obosite, accelereaza procesele organice incetinite, schimba directia vietii in bine aducand optimism si hotarare in realizarea propriilor aspiratii, induce seninatate si deschidere fata de ceilalti.

Precautie recomandam, din cauza tonicitatii, persoanelor agitate, copiilor mici si femeilor gravide.

NOTA: varf

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

miercuri, 14 octombrie 2009

Avem reteta pentru lumanarile naturale EcoDecoLight!

Dupa cum spuneam si intr-un post anterior, retetele pentru lumanarile naturale marca EcoDecoLight sunt testate temeinic, lumanarile sunt aprinse si lasate sa arda, se observa defecte de turnare sau de amestec, omogenizarea ingredientelor, miros, timpul si calitatea arderii, tratarea fitilului etc.

Insa pana acum greul a fost testarea dozajului corect pentru cantitatile de ceara si uleiuri, deoarece fiind naturale 100%, lumanarile au ars impecabil, luminos, fara sa produca fum si au raspandit in camera un miros placut, indiferent daca am apelat sau nu la aroma uleiurilor esentiale.

Astazi am ajuns la formula finala de reteta pentru productia de lumanari naturale, cu urmatoarele ingrediente (fitilul din bumbac, tratat special pentru o ardere corecta nu se include aici):
  • ceara de palmier;
  • ceara de albine;
  • ulei de palmier;
  • ulei esential.
Astfel, de maine incepem productia de masa si va vom tine la curent cu aromele folosite si cantitatile produse, oferte si discount-uri, informatii despre uleiurile esentiale, surprize de sezon si bineinteles fotografii ale produselor noastre!

Pentru ca stim calitatea pe care ne-o dorim si pe care vrem sa o oferim si d-voastra, pot sa va spun ca in cel mai scurt timp ne vom gasi si on-line, in cadrul unui magazin virtual.

Dorindu-va toate cele bune, va asteptam sa va informati si sa cumparati!

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Ulei esential de menta

 For english click here:

Menta este una din cele mai vechi plante medicinale despre care avem mentiuni in izvoarele istorice; era folosita de catre civilizatiile antice (greci, romani, egipteni) in medicina si in retete culinare deopotriva.

De-a lungul timpului, menta a dezvoltat hibrizi, motiv pentru care acum sa gaseste si in salbaticie din Europa pana in America de Nord si chiar Australia. In 1879 British Medical Journal a declarat ca mentolul actioneaza pentru ameliorarea durerilor de cap si a nevralgiilor. Astfel moda impus pe piata aparitia si dezvoltarea afacerilor care se folosesc de arome si uleiuri eterice, in special productia de lumanari parfumate.

Denumirea de Mentha piperita a plantei provine dintr-o legenda conform careia nimfa Mintha ar fi luat forma acestei plante iar asocierea cuvantului piperita - piper se datoreaza mirosului intepator si aromat degajat de planta atunci cand este zdrobita.

Uleiul de menta este extras din plante intregi, chiar inainte de a inflori, prin distilare cu abur. Se poate folosi planta proaspata sau uscata partial iar ca si compozitie chimica putem vorbi despre alcooli (principala componenta este mentolul), taninuri si flavonoide, un principiu amar, acid ursulonic si oleanolic si cetone.

Datorita acestei structuri chimice, actiunea uleiului esential de menta se manifesta in mai multe directii: tonic, bactericid, fungicid, analgezic si antiinflamator, stimuleaza microcirculatia periferica.Asupra aparatului respirator are efecte benefice ca si expectorant, fiind indicat in tuse si accese. Are proprietati decongestionante si antispasmodice, foarte utile atunci cand vorbim de astm, sinuzita, bronsita, gripa.

Pe plan afectiv, uleiul esential de menta este stimulant, aroma inlatura somnul, socul, neclaritatea mentala si ajuta procesul de concentrare.

Trebuie insa tinut cont ca, desi are aceste efecte terapeutice atunci cand vorbim de inhalarea prin vaporizare in cadrul aromaterapiei, femeile insarcinate si copiii sub 1 an trebuie sa fie protejati de supradozaje.

NOTA: varf

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

vineri, 9 octombrie 2009

Ulei esential de ylang ylang

  For english click here:

Ylang-Ylang ( Cananga odorata) este un mic copacel aflat in regiuni din Indonezia, Filipine, Cook, Madagascar si Insulele Reunion. Denumirea sa, " floarea florilor" descrie foarte bine minunata inflorescenta, a caror culoare variaza intre culorile roz, mov si galben. Parfumul este unul dulce, intens floral, exotic adica intr-un cuvant, deosebit.

Uleiul esential de Ylang Ylang se obtine prin distilarea florilor si este bogat in in alcooli monoterpenici si aromatici (linalol, geraniol), precum si in esteri.

Aceasta planta crescuta in tinuturile tropicale poate imbunatati substantial viata amoroasa, de cuplu. Tinerii casatoriti din Indonezia isi gaseau patul plin de flori de ylang ylang cu parfum puternic, deoarece acestea au proprietati antidepresive, afrodisiace, sedative si euforice. Deoarece are efect sedativ si calmant asupra sistemului nervos, favorizand relaxarea, uleiul esential de ylang ylang este foarte eficient in reducerea dificultatilor sexuale cauzate de stres, anxietate, stari tensionate sau depresie si are efecte favorabile in hipertensiunea arteriala.

Pe plan psihologic, alaturi de proprietatile descrise anterior, mirosul puternic al uleiului esential ascute simturile si amelioreaza depresia, frica, gelozia, mania si frustrarea.

Ca si masura de precautie se recomanda o dozare atenta a uleiului esential de ylang ylang deoarece are o aroma puternica si poate provoca dureri de cap sau greata.

NOTA: baza/mijloc.

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Ulei esential de rozmarin

For english click here:

Rozmarinul sau "roua marii" este, dupa lavanda, cea mai importanta planta din familia Labiatae folosita in aromaterapie. Creste ca si arbust in toata Europa, dar climatul favorabil dezvoltarii optime este cel de litoral mediteranean.

Este cunoscut inca din antichitate, folosit ca planta medicinala, rituala si condimentara. In Grecia de exemplu, oamenii saraci nu aveau acces la tamaia foarte scumpa si din acest motiv ardeau pe altarele zeilor crengute de rozmarin. Romanii il considerau planta sacra, iar urme de rozmarin s-au gasit si in mormintele faraonilor.

Rozmarinul are extraordinare efecte antiseptice si antibacteriene; acum 2000 de ani el era folosit in "industria" culinara iar alimentele se pastrau proaspete zile in sir. In spitalele franceze, pana in secolul XX, aerul era purificat prin arderea de crengute proaspete. In prezent, este un bun ameliorant in gripa, raceala, tuse si este considerat, alaturi de alte uleiuri esentiale (menta, pin, eucalipt, brad etc.) adjuvant al afectiunilor aparatului respirator si tonic al organismului.

Uleiul esential de rozmarin se obtine prin distilarea frunzelor sau a varfurilor inflorite.

Vorbind despre efectele terapeutice, uleiul de esential de rozmarin intensifica circulatia sangelui la nivelul creierului, ajutand astfel la cresterea capacitatii de concentrare si la imbunatatirea memoriei. De asemenea, prin aromaterapie, uleiul de rozmarin este eficient pentru combaterea migrenelor, a durerilor de cap si in debilitate generala, slabiciune, nervozitate, are efecte benefice in insomnii, angoase, vertij, depresie, oboseala prelungita.

Pe plan afectiv, mirosul uleiului de rozmarin va ajuta la deblocarea energiilor interne, ne vom simti mai puternici, revigorati. Ajuta la imbunatatirea relatiilor cu cei din jur si previne ameteala, gandurile sumbre sau cosmarurile, echilibreaza corpul si mintea.

NOTA: mijloc

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

miercuri, 7 octombrie 2009

Ulei esential de pin

For english click here:

Pinul (Pini aetheroleum) este unul din cele mai impozante dintre conifere, cu o statura si un foliaj deosebit. Nu degeaba in picturile asiatice ocupa un loc important, determinand stiluri specifice si desene extraordinare.


Uleiul esential se obtine prin antrenarea cu vapori de apa a frunzelor de pin (Pinus silvestris, Fam. Pinaceae) si este un antiseptic puternic pentru caile respiratorii, util ca si adjuvant in guturai, gripa, rinofaringita, sinuzita, bronsita, traheita, tuse acuta uscata sau umeda, pneumonie, astm bronsic, tuberculoza etc.

Intern sau extern are o sumedenie de efecte terapeutice, de la afectiuni urinare si hepatice la activarea circulatiei pentru zona unde este aplicat, adjuvant in boli reumatismale, artrite, periartrite, guta, scleroza in placi, circulatie periferica deficitara (maini si picioare reci), entorse si intinderi de ligamente sau alergii.

Trebuie tinut cont ca este un bun stimulent al sistemului nervos, fiind indicat in astenie si in epuizarea nervoasa.

Uleiul esential de pin este bun pentru revigorare si alungarea stresului la care suntem supusi zilnic, reimprospateaza mirosul incaperilor si schimba tonusul mental intr-o stare pozitiva.

Ca si contraindicatie, este de mentionat ca intern nu se va administra sub nici o forma copiilor sub 3 ani.

NOTA: varf.

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

luni, 5 octombrie 2009

Prin lumanari parfumate catre aromoterapie

For english click here:

Termenul de aromoterapie (uneori - aromaterapie) este relativ nou, a aparut in Franta si este considerat ca facand parte din medicina alternativa - fitoterapia moderna.

Aromoterapia se foloseste de uleiurile esentiale, numite si eterice sau volatile, stocate de celule din diferite parti ale plantelor (radacina, tulpina, frunze, flori), fructe sau coaja acestora, uneori chiar in seminte. De regula au un miros placut si se pot obtine prin distilare cu vapori, stoarcere sau presare, incizii in coaja, incalzire sau cu ajutorul unor solventi speciali (alcool, eter).

Datorita compozitiei chimice (fenoli, alcooli, aldehide, terpene etc.), s-a descoperit ca plantele aromatice au proprietati terapeutice antiseptice, bacteriostatice, bactericide, antitoxice, vermifuge sau antiparazitare si multe altele. S-a dovedit chiar ca acolo unde bacteriile dezvolta tulpini rezistente la actiunea antibioticelor, uleiurile esentiale au actionat prin anihilare si au "curatat" organismul. Astfel este atestat faptul ca busuiocul, scortisoara, rozmarinul au efect in tratarea unor afectiuni cum sunt enterocolitele, enterite, hepatita acuta, nevroza cardiaca astm bronsic sau colita.

Exista si uleiuri cu proprietati de stimulare sau inhibare a functiilor digestive, a secretiilor hormonale, a mecanismelor imune sau care influenteaza unor aparate si sisteme din organism, cum ar fi sistemul nervos, limfatic, circulator etc.

Despre efectele terapeutice ale fiecarui ulei esential folosit de EcoDecoLight se va aloca cate un articol separat, in care sunt descrise efectele inhalarii vaporilor aromati si combinatiile care isi potenteaza efectul prin alaturare.

Uleiurile esentiale sunt substante foarte concentrate, a caror folosire impune diluarea sau dozarea atenta. In utilizarea la nivelul pielii atentia trebuie mult intarita, alaturi de o documentare prealabila si eventual un consult de specialitate, deoarece supradozarea poate produce arsuri sau iritatii atat de neplacute, iar uneori poate aparea chiar si un dezechilibru hormonal, deloc de neglijat. Din aceste motive, EcoDecoLight vine cu un dozaj bine documentat si mai putin puternic, deoarece ne dorim sa nu afectam femeile gravide si copiii pana in 3 ani, stiut fiind faptul ca acestia sunt mai sensibili la schimbarile chimice in aerul respirat. Acesta este principalul motiv pentru care am ales lumanarile Eco!

Pentru ca am intrat in sezonul racelilor si al afectiunilor respiratorii, prima gama se care EcoDecoLight o propune se adreseaza lumanarilor parfumate care au in compozitie uleiuri volatile cu actiune terapeutica la nivelul aparatului respirator, astfel incat sa ofere usurinta in respiratie, dezinfectarea aerului din incapere, au proprietati calmante si expectorante. Acestea sunt uleiurile esentiale de PIN, EUCALIPT, BRAD, MENTA, ROZMARIN si LAVANDA. Este un fapt dovedit ca prin inhalare uleiurile esentiale ajung in sistemul circulator (sange) mult mai rapid decat prin administrare orala.

In majoritatea cazurilor, pentru uleiurile esentiale nu exista reactii adverse, atata timp cat dozajul nu este unul excesiv. Chiar si asa, o usoara durere de cap sau moliciune sunt mult mai usor de suportat si sunt de preferat in fata toxicitatii medicamentelor, in special a antibioticelor. Aromoterapia se poate constitui, alaturi insa de o medicatie adecvata, intr-un instrument puternic in lupta pentru un organism sanatos si o stare de bine permanenta.

Este de notat insa ca unele uleiuri esentiale pot anihila efectele unui tratament homeopat, de aceea fiind necesara consultatia de specialitate a medicului homeopat sau a unui specialist in medicina alternativa.

vineri, 2 octombrie 2009

Ceara de albine

For english click here:

Ceara de albine este unul din materialele despre care se stie si s-a povestit inca din antichitate, deoarece a fost folosita in medicina, conservare, scriere, cosmetica, alimentatie. Dar putini stiu ca de fapt este o secretie a albinelor lucratoare, care apoi refolosita, poate prinde particule de polen sau alte impuritati din stup, schimbandu-si astfel culoarea. Daca la origine este alba, odata cu tecerea timpului poate capata nuante galben-inchis, rosiatica, verzuie, maronie sau chiar neagra. Aici insa au un cuvant de spus si plantele din care albinele isi culeg polenul...

Ca si miros, ceara naturala de albine este usor dulceaga, placuta ca aroma, este mata si doar dupa tratamente speciale de albire poate deveni translucida, acestea insa stirbind din valoarea ei si adaugand o componenta chimica in procesul de prelucrare.

O multitudine de produse pe baza de ceara de albine, in special cosmeticele pentru piele si par, ajuta la regenerare, insanatosire, amelioreaza o serie de simptome specifice, hranesc si protejeaza.

In procesul de producere a lumanarilor, ceara de albine este esentiala pentru un produs final de o calitate deosebita. Prelucrarea cerii de albine depinde de fiecare produs in parte. Ea se topeste la aproximativ 80 de grade C, dar este moale si flexibila si la temperaturi mai scazute. EcoDecoLight si-a propus o serie de retete, pe baza de mixtura a celor doua tipuri de ceara, de palmier si de albine, astfel incat alaturi de alte componente naturale, sa rezulte o lumanare ecologica, cu ardere curata si care sa dea lumina corespunzatoare

Desi piata in acest domeniu poate fi bogat reprezentata, cititi cu atentie etichetele produselor comerciale; s-ar putea sa aveti o surpriza. Compozitia chimica nu numai ca este inexistenta pentru multe dintre lumanari (asa puteti fii siguri ca sunt folosite numai ingrediente chimice, ieftine si toxice in acelasi timp), dar elementul cel mai frecvent in ultimul timp este constituit din folosirea cu grad de mare noutate a uleiurilor esentiale, 100% naturale. Nu numai ca lumanarea are un singur element cu adevarat natural, dar daca veti observa cu atentie, in timp aroma dispare (uleiurile esentiale sunt volatile) iar mirosul uramas poate fi chiar neplacut, ca sa nu mai vorbim de chimicalele emanate prin arderea ei.

In retetele pe care EcoDecoLight le foloseste, dupa teste de cateva saptamani bune, folosirea celor doua tipuri de ceara asigura o buna raspandire a aromei in masa lumanarii, alaturi de o fixare a uleiurilor esentiale pentru o perioada mai indelulgata de timp. Este normal ca in conditii de temperatura foarte ridicata, saptamani la rand, aroma sa paleasca. Insa este vorba doar de uleiuri. Cand acestea isi mai estompeaza parfumul, fara a disparea complet, tot va ramane dulcele miros de ceara curata de stupina alaturi de aroma discreta si eleganta a cerii de palmier, in contrast puternic cu mirosul strident al lumanarilor de parafina.

Pentru cei care au cunostinte in ce priveste apiterapia si aromaterapia, ceea ce am spus pana acum nu este o noutate si imi vor da dreptate, iar in masura in care vom avea noi informatii si teste speciale de laborator, va vom face cunoscute aceste lucruri. Alaturi de d-voastra putem sa ne asiguram de calitatea produselor noastre, iar prin gradul de informare pe care ne dorim sa il producem, vom avea si noi, mereu, o calitate de exceptie a produsului finit.

Toate cele bune!

Fitilul - micul 'motoras' ce merge cu ceara

For english click here:

Asa cum am spus intr-un post anterior, acum vom vorbi despre fitil, un mic 'motoras' al carui combustibil este insasi lumanarea. Fitilul functioneaza pe principiul capilaritatii, de aceea fiind foarte important pentru o flacara constanta, fara fum si care sa lumineze bine, iar reteta de ceara - atent studiata.

Exista o multitudine de fitile, de la modele pana la compozitie, culori sau dimensiuni, astfel incat pentru orice producator de lumanari este foarte important sa gaseasca fitilul corespunzator. Ca si modele, se folosesc fitile subtiri (pentru lumanari cu diametrul pana la 2,5 cm), fitile impletite plate la care difera grosimea in functie de numarul de fibre folosite, fitile cu mijloc metalic, fitile impletite patrate.

EcoDecoLight va ofera lumanari cu fitil confectionat din bumbac 100%, tratat in procesul de productie, prin acoperire cu ceara si pregatire pentru ardere, astfel incat sa nu emita substante nocive in aer.

Exista de asemenea un raport optim referitor la grosimea fitilului si dimensiunile lumanarii, astfel incat topirea sa se produca eficient. Cu cat diametrul lumanarii creste, cu atat fitilul trebuie ales mai gros sau in cazul lumanarilor cu diametru peste 15 cm - se aleg mai multe fitile care se aseaza pe mai multe pozitii de ardere.

In functie de cantitatea de ceara folosita pentru confectionarea unei lumanari, EcoDecoLight va aseza 1, 2 sau 3 fitile, de dimensiuni atent alese si testate, pentru o ardere curata. Insa va sfatuim ca din cand in cand, dupa cateva ore de ardere continua, sa verificati lungimea fitilului si eventual sa o ajustati prin taiere. Daca ar fi fost sa folosim un fitil care se autoconsuma, ar fi insemnat sa utilizam substante sintetice pentru tratarea acestuia, iar scopul nostru este sa va oferim un produs complet natural.

Fitilul folosit de noi este drept si fixat de suportul lumanarii prin ceara, nu ajunge pana la capatul lumanarii, asa ca in momentul de fata testam stingerea acestuia fara incidente nedorite, in momentul in care lumanarea este spre sfarsit - este vorba despre lumanarile in suport de sticla, avand greutatea de aprox. 200 g (suport 'pahar'). Suntem multumiti de calitatea arderii, deoarece componentele folosite, ceara de palmier, de albine, uleiurile, colorantii - toate naturale, deci Eco - au dus la obtinerea unui produs deosebit atat ca aspect cat si ca nuanta sau textura.

Astfel, ne apropiem incet dar sigur de ceea ce ne-am dorit sa obtinem si va vom tine la curent cu progresele si informatiile pe care consideram ca este bine sa le cunoasteti, deoarece alaturi de d-voastra putem excela intr-o pasiune 'sanatoasa'.