sâmbătă, 10 octombrie 2009

Ulei esential de menta

 For english click here:

Menta este una din cele mai vechi plante medicinale despre care avem mentiuni in izvoarele istorice; era folosita de catre civilizatiile antice (greci, romani, egipteni) in medicina si in retete culinare deopotriva.

De-a lungul timpului, menta a dezvoltat hibrizi, motiv pentru care acum sa gaseste si in salbaticie din Europa pana in America de Nord si chiar Australia. In 1879 British Medical Journal a declarat ca mentolul actioneaza pentru ameliorarea durerilor de cap si a nevralgiilor. Astfel moda impus pe piata aparitia si dezvoltarea afacerilor care se folosesc de arome si uleiuri eterice, in special productia de lumanari parfumate.

Denumirea de Mentha piperita a plantei provine dintr-o legenda conform careia nimfa Mintha ar fi luat forma acestei plante iar asocierea cuvantului piperita - piper se datoreaza mirosului intepator si aromat degajat de planta atunci cand este zdrobita.

Uleiul de menta este extras din plante intregi, chiar inainte de a inflori, prin distilare cu abur. Se poate folosi planta proaspata sau uscata partial iar ca si compozitie chimica putem vorbi despre alcooli (principala componenta este mentolul), taninuri si flavonoide, un principiu amar, acid ursulonic si oleanolic si cetone.

Datorita acestei structuri chimice, actiunea uleiului esential de menta se manifesta in mai multe directii: tonic, bactericid, fungicid, analgezic si antiinflamator, stimuleaza microcirculatia periferica.Asupra aparatului respirator are efecte benefice ca si expectorant, fiind indicat in tuse si accese. Are proprietati decongestionante si antispasmodice, foarte utile atunci cand vorbim de astm, sinuzita, bronsita, gripa.

Pe plan afectiv, uleiul esential de menta este stimulant, aroma inlatura somnul, socul, neclaritatea mentala si ajuta procesul de concentrare.

Trebuie insa tinut cont ca, desi are aceste efecte terapeutice atunci cand vorbim de inhalarea prin vaporizare in cadrul aromaterapiei, femeile insarcinate si copiii sub 1 an trebuie sa fie protejati de supradozaje.

NOTA: varf

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Un comentariu:

  1. O planta extraordinara, care mie personal imi place mult. Are actiuni benefice multiple si este placut mirositoare.

    RăspundețiȘtergere