vineri, 9 martie 2012

Ulei esential de citronella

Citronella (Cimbopogon nardus) este un anumit soi de iarba, inalta si placut mirositoare, cunoscuta si folosita pe scara larga drept cel mai eficient insect repellent (insecticid), extractul fiind chiar utilizat industrial pentru stropirea culturilor. Ca si ulei esential este in aceeasi gama de arome cu citricele, o aroma puternica amestecata intre  portocale dulci si amare, cu o usoara nota de scoarta de copac.
Uleiul esential de citronella este un distilat la aburi al plantei si este des intalnit in parfumerie dar si in spray-urile si lotiunile antiinsecte (in special impotriva tantarilor).

In aromaterapie este un foarte bun antidepresiv, fiind o citrica deci prin definitie tonic si stimulator psihic; este indicat in gripă (are efect antibacterian asemanator penicilinei) si in tratamentul micozelor (efect antifungic). Este recomandat in stari de epuizare si oboseala acuta, stress si dezechilibru mental. Este un foarte bun deodorant atat pentru corp cat si pentru incapere, atenueaza durerile de cap si migrenele.

Ca si insecticid are cel mai puternic efect din toate uleiuirle esentiale cunoscute, aroma puternica putand fi combinata (pentru un efect sporit) cu mentolul din uleiurile esentiale de eucalipt, menta, rozmarin sau arbore de ceai, cu aroma picanta a lavandei sau cu notele joase de cedru si patchouli.

Precautii: avand un potential fototoxic, se recomanda aceeasi grija ca pentru toate uleiurile citrice folosite la nivelul pielii, evitarea expunerii la soare ori solar pentru 10-12 ore.

NOTA:  varf

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu