luni, 28 martie 2011

Ulei esential de cimbru

Un arbust de mici dimensiuni, nespectaculos ca si aspect, cu un parfum puternic de pamant, iarba si usor mentolat, cu origine in bazinul Marii Mediterane. Acesta este in mare cimbrul (Thymus vulgaris), condimentul care in Grecia antica era nelipsit in alimentatia tinerilor razboinici, deoarece se credea ca le amplifica increderea in sine si curajul. Se pare ca insasi denumirea stiintifica a cimbrului “Thymus” vine de la grecescul “thymos“, care inseamna curaj. Medicii greci, iar apoi cei ai evului mediu foloseau cimbrul pentru pacientii slabiti fizic si psihic, datorita efecelor lui tonice si revigorante.

Uleiul esential de cimbru de obtine prin distilarea partilor aeriene ale plantei: flori, tulpina si frunze.

Uleiul esential de cimbru este antiseptic, antispastic, energizant si usor afrodisiac. Calmeaza tusea, reduce inflamatia de la nivelul mucoasei nazale si desfunda nasul. Vaporii eterici degaja caile respiratorii superioare chiar de la primele semne de raceala si de a impiedica infectiile usoare sa degenereze in sinuzita, rinofaringita sau bronsita.

Cimbrul ajuta la imbunatatirea circulatiei cerebrale, iar studii aprofundate au aratat ca favorizeaza sau induce stare de atentie, vigilenta, concentrare mentala. Se recomanda in alimentatia cotidiana, consumul fiind bun pentru amplificarea capacitatii de control a emotiilor si pentru intarirea “imunitatii” vizavi de stresul psihic. Are efecte deosebite in astenie fizica si psihica, neurastenie, oboseala sau stress.

Ca si contraindicatie, trebuie mentionat ca uleiul esential de cimbru are efecte puternice, deci nu trebuie folosit nici in cantitati mari, nici pe perioade indelungate de timp si nu este recomandata astmaticilor!

NOTA:  varf

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu