luni, 14 decembrie 2009

Ulei esential de bergamot

Bergamotul (Citrus bergamia) este un copac asemanator cu portocalul amar iar fructele sunt ca niste mici portocale. Denumirea vine de la orasul italian Bergamo aflat in provincia Lombardia. Legenda spune ca descoperitorul acestei specii de portocal este Cristofor Columb, care l-a adus tocmai din Insulele Canare, ajungand astfel pana in Spania si Italia. Exista astfel documente care dateaza din 1725, care atesta folosirea acestui ulei esential in scop terapeutic.

Uleiul esential de bergamot se obtine prin presarea la rece a fructeloraproape coapte.

Datorita mirosului proaspat, floral citric, a fost folosit in obtinerea 'Eau de Cologne', vestitul parfum al regiunii Köln (in limba franceza - Cologne). Acelasi miros specific se poate simti in ceaiurile marca Earl Grey.

Uleiul de esential de bergamot este racoritor si placut ca parfum, iar asupra sistemului nervos actioneaza tonic si revigorant. Cu toate acestea, este bun sedativ in depresii, in perioade de stres si oboseala psihica prelungita. Este indicat sa fie folosit prin aromaterapie in cazul persoanelor suparate, frustrate, cu temperament coleric si agitat.

Reimprospateaza aerul, alunga insectele si curata mirosul de la fumul de tigare. Are actiune terapeutica in sensul ameliorarii durerilor de cap si, asemeni uleiului esential de portocala, induce o stare mentala pozitiva, optimista, este un stimulant al sistemului imunitar si s-a dovedit ca poate reduce starile emotionale intense, aducand echilibru, reduce insomnia sau comportamentul obsesiv-compulsiv.

NOTA: varf

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu