vineri, 20 noiembrie 2009

Ulei esential de lavanda

Lavanda sau levantica (Lavandula officinalis) este o planta mediteraneeana cunoscuta si atestata documentar inca din vremea romanilor, acestia folosind-o in apa cu care spalau rufele. Pasionati de curatenie si arome placute, au denumit aceasta planta derivand din cuvantul latin 'lavare' care inseamna 'a spala'. Intr-atat era de apreciata ca si planta, incat pana si in baile publice romanii parfumau aerul cu flori de levantica. In prezent, datorita efectelor terapeutice, sunt firme japoneze care introduc ulei de lavanda in instalatiile de aer conditionat din birouri.

Uleiul esential (eteric) de lavanda este obtinut prin distilat din floare si are un miros puternic lemnos, floral si usor dulce; pentru cei mai sensibili, se simte o aroma amara, puternica atunci cand este gustat.

Datorita compozitiei chimice, uleiul esential de lavanda are actiune relaxanta, reconfortanta, cicatrizanta, antiinflamatoare, cu o larga utilizare in industria cosmetica (pentru a corecta mirosul unguentelor si al cremelor) si este una din ingredientele frecvent utilizate in industria parfumurilor. Datorita acestor proprietati, dar si altora care actioneaza pe plan extern, uleiul de lavanda se regaseste si in multe din preparatele pentru copii (produse de imbaiat, pentru masaj, pentru curatenie intima etc.).

Prin folosirea in aromaterapie, uleiul eteric are actiune benefica in insomnie, stari depresive, stres, dureri de cap si migrene, atata timp cat se urmareste sa nu fie supradozat. Actioneaza favorabil asupra inimii, calmand palpitatiile si reducand tensiunea arteriala, parfumeaza placut incaperea si ajuta la indepartarea insectelor. Este foarte bun de utilizat in caz de surmenaj si iritabilitate, mai ales ca urmare a suprasolicitarii intelectuale.

Prin actiunea sa antispastica, decongestionanata si antiinflamatoare, este util in problemele sistemului respirator, cum sunt gripa, bronsita, tuse, pneumonie, laringita, senzatie de usturime, respiratie ingreunata.

Avand un efect de echilibrare si profund calmant, uleiul de lavanda este indicat pentru persoanele sensibile, deprimate, stresate si celor care trec foarte usor de la o stare psihica extrema la alta. Utilizarea acestui tip de ulei esential le va ajuta sa depaseasca cu mai mult calm situatiile neprevazute si stresante.

Ca si masura de precautie, trebuie mentionat ca orice inhalare a acestui tip de ulei esential este contraindicata persoanelor care sufera de astm sau epilepsie, deoarece exista probabilitatea declansarii unei crize!!

NOTA: mijloc

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu