vineri, 9 octombrie 2009

Ulei esential de rozmarin

For english click here:

Rozmarinul sau "roua marii" este, dupa lavanda, cea mai importanta planta din familia Labiatae folosita in aromaterapie. Creste ca si arbust in toata Europa, dar climatul favorabil dezvoltarii optime este cel de litoral mediteranean.

Este cunoscut inca din antichitate, folosit ca planta medicinala, rituala si condimentara. In Grecia de exemplu, oamenii saraci nu aveau acces la tamaia foarte scumpa si din acest motiv ardeau pe altarele zeilor crengute de rozmarin. Romanii il considerau planta sacra, iar urme de rozmarin s-au gasit si in mormintele faraonilor.

Rozmarinul are extraordinare efecte antiseptice si antibacteriene; acum 2000 de ani el era folosit in "industria" culinara iar alimentele se pastrau proaspete zile in sir. In spitalele franceze, pana in secolul XX, aerul era purificat prin arderea de crengute proaspete. In prezent, este un bun ameliorant in gripa, raceala, tuse si este considerat, alaturi de alte uleiuri esentiale (menta, pin, eucalipt, brad etc.) adjuvant al afectiunilor aparatului respirator si tonic al organismului.

Uleiul esential de rozmarin se obtine prin distilarea frunzelor sau a varfurilor inflorite.

Vorbind despre efectele terapeutice, uleiul de esential de rozmarin intensifica circulatia sangelui la nivelul creierului, ajutand astfel la cresterea capacitatii de concentrare si la imbunatatirea memoriei. De asemenea, prin aromaterapie, uleiul de rozmarin este eficient pentru combaterea migrenelor, a durerilor de cap si in debilitate generala, slabiciune, nervozitate, are efecte benefice in insomnii, angoase, vertij, depresie, oboseala prelungita.

Pe plan afectiv, mirosul uleiului de rozmarin va ajuta la deblocarea energiilor interne, ne vom simti mai puternici, revigorati. Ajuta la imbunatatirea relatiilor cu cei din jur si previne ameteala, gandurile sumbre sau cosmarurile, echilibreaza corpul si mintea.

NOTA: mijloc

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu