sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Ulei esential de eucalipt

Eucaliptul (Eucaliptus globulus), originar din Australia si Tasmania, cunoscut si sub denumirea de 'copacul febrei' sau 'Menta de Sidney', este un arbore care poate atinge dimensiuni impresionante, de pana la 60 metri inaltime. Este folosit de aborigenii australieni pentru tratarea ranilor iar colonistii au observat acest lucru si l-au adus in Europa la sfarsitul secolului XVIII, unde a fost folosit la inceput in scop ornamental. Astfel, s-a observat ca, din cauza unei substante toxice pe care o secreta eucaliptul, in jurul sau nu mai creste nici o alta planta.

Uleiul esential de eucalipt este obtinut din frunze si ramuri. Vaporii obtinuti in procesul de distilare sint folositi pentru extragerea uleiului volatil, insa trebuie tinut cont ca pentru 1 kg de ulei este nevoie de o cantitate de material substantiala: 55 kg.

Folosirea uleiului eteric de eucaliptul are efect tonic, de invorare a organismului obosit (fizic si psihic), de improspatare, foarte apreciat in cazuri de oboseala si scaderea puterii de concentrare.

Actiunea sa antivirala si benefica (antiseptica) asupra aparatului respirator se traduce prin ameliorarea simptomelor bolilor infectioase gen raceala, gripa, sinuzita, pneumonie, bronsita, guturai. Uleiul esential de eucalipt decongestioneaza caile respiratorii si fluidifica secretiile, functioneaza ca antiinflamator si analgezic.

Utilizat in aromaterapie, uleiul esential de eucalpit este un excelent antiseptic pentru aerul din camera, fapt util persoanelor care sufera de afectiuni contagioase sau se afla in convalescenta.

Eucaliptul are un efect calmant asupra starilor emotionale intense, ajuta la intarirea spiritului si la cresterea puterii de concentrare, are efecte terapeutice deosebite in cazurile de debilitate, dezechilibru emotional, amelioreaza simptomele migrenelor si nevralgiile.

Ca si masura de precautie, recomandam evitarea eucaliptului daca aveti hipertensiune sau suferiti de epilepsie si fiti atenti deoarece ingerarea acestui produs poate fi fatala!

NOTA: varf/mijloc

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu