luni, 28 martie 2011

Ulei esential de ienupar

Sub denumirea populara de Jneapan, Ienuparul (Juniperus communis) este alaturi de rozmarin, planta cu cele mai intense proprietati de purificare si dezinfectare a aerului. Din acest motiv era folosit in spitalele din Franta sub forma de crengute proaspete carora li se dadea foc si sunt documente care atesta actiunea benefica in curatarea aerului in cazuri de ciuma, holera sau febra tifoida. Despre aceasta planta vorbeste chiar si Biblia, mentionand extenuarea cu care Sf. Ilie s-a culcat tocmai sub o tufa de ienupar, ca apoi sa se trezeasca revigorat.

Ca si produs finit, uleiul esential de ienupar se obtine prin distilarea fructelor coapte, acestea fiind si ingredientul de baza pentru bautura alcoolica numita gin.

Fiind o planta cu miros usor mentolat si apropiata ca proprietati terapeutice de rozmarin, uleiul esential de ienupar este foarte bun pentru purificarea si dezinfectarea aerului din incaperi, datorita actiunii puternic antiseptice pentru aparatul respirator. De aceea, este foarte bun pentru orice afectiune a acestuia, raceli sezoniere, sinuzite, senzatie de nas infundat, este un bun expectorant etc.  Este si un tonic al sistemului nervos, desi are proprietati de calmare si confera echilibru psihic si mental persoanelor predispuse la extreme emotionale.

Se recomanda in perioadele coplesitoare, stresante, de surmenaj psihic, extenuare mentala, insomnie si anxietate.

Uleiul esential de ienupar stimuleaza, purifica si intareste spiritul, ajutandu-l sa treaca cu bine peste situatiile schimbatoare. Folosindu-l vi se va imprima o stare de spirit calda si prietenoasa si va veti simti doritori de interactiune cu ceilalti, de a face schimb de emotii si sentimente, de a trai aproape de oameni si in compania lor.

NOTA: mijloc

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu