luni, 5 octombrie 2009

Prin lumanari parfumate catre aromoterapie

For english click here:

Termenul de aromoterapie (uneori - aromaterapie) este relativ nou, a aparut in Franta si este considerat ca facand parte din medicina alternativa - fitoterapia moderna.

Aromoterapia se foloseste de uleiurile esentiale, numite si eterice sau volatile, stocate de celule din diferite parti ale plantelor (radacina, tulpina, frunze, flori), fructe sau coaja acestora, uneori chiar in seminte. De regula au un miros placut si se pot obtine prin distilare cu vapori, stoarcere sau presare, incizii in coaja, incalzire sau cu ajutorul unor solventi speciali (alcool, eter).

Datorita compozitiei chimice (fenoli, alcooli, aldehide, terpene etc.), s-a descoperit ca plantele aromatice au proprietati terapeutice antiseptice, bacteriostatice, bactericide, antitoxice, vermifuge sau antiparazitare si multe altele. S-a dovedit chiar ca acolo unde bacteriile dezvolta tulpini rezistente la actiunea antibioticelor, uleiurile esentiale au actionat prin anihilare si au "curatat" organismul. Astfel este atestat faptul ca busuiocul, scortisoara, rozmarinul au efect in tratarea unor afectiuni cum sunt enterocolitele, enterite, hepatita acuta, nevroza cardiaca astm bronsic sau colita.

Exista si uleiuri cu proprietati de stimulare sau inhibare a functiilor digestive, a secretiilor hormonale, a mecanismelor imune sau care influenteaza unor aparate si sisteme din organism, cum ar fi sistemul nervos, limfatic, circulator etc.

Despre efectele terapeutice ale fiecarui ulei esential folosit de EcoDecoLight se va aloca cate un articol separat, in care sunt descrise efectele inhalarii vaporilor aromati si combinatiile care isi potenteaza efectul prin alaturare.

Uleiurile esentiale sunt substante foarte concentrate, a caror folosire impune diluarea sau dozarea atenta. In utilizarea la nivelul pielii atentia trebuie mult intarita, alaturi de o documentare prealabila si eventual un consult de specialitate, deoarece supradozarea poate produce arsuri sau iritatii atat de neplacute, iar uneori poate aparea chiar si un dezechilibru hormonal, deloc de neglijat. Din aceste motive, EcoDecoLight vine cu un dozaj bine documentat si mai putin puternic, deoarece ne dorim sa nu afectam femeile gravide si copiii pana in 3 ani, stiut fiind faptul ca acestia sunt mai sensibili la schimbarile chimice in aerul respirat. Acesta este principalul motiv pentru care am ales lumanarile Eco!

Pentru ca am intrat in sezonul racelilor si al afectiunilor respiratorii, prima gama se care EcoDecoLight o propune se adreseaza lumanarilor parfumate care au in compozitie uleiuri volatile cu actiune terapeutica la nivelul aparatului respirator, astfel incat sa ofere usurinta in respiratie, dezinfectarea aerului din incapere, au proprietati calmante si expectorante. Acestea sunt uleiurile esentiale de PIN, EUCALIPT, BRAD, MENTA, ROZMARIN si LAVANDA. Este un fapt dovedit ca prin inhalare uleiurile esentiale ajung in sistemul circulator (sange) mult mai rapid decat prin administrare orala.

In majoritatea cazurilor, pentru uleiurile esentiale nu exista reactii adverse, atata timp cat dozajul nu este unul excesiv. Chiar si asa, o usoara durere de cap sau moliciune sunt mult mai usor de suportat si sunt de preferat in fata toxicitatii medicamentelor, in special a antibioticelor. Aromoterapia se poate constitui, alaturi insa de o medicatie adecvata, intr-un instrument puternic in lupta pentru un organism sanatos si o stare de bine permanenta.

Este de notat insa ca unele uleiuri esentiale pot anihila efectele unui tratament homeopat, de aceea fiind necesara consultatia de specialitate a medicului homeopat sau a unui specialist in medicina alternativa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu