sâmbătă, 25 septembrie 2010

Lumanarea “verde” - un trend 100% natural!


Desi titlul articolului ne duce cu gandul mai intai la culoare, de data aceasta vom vorbi si despre produsele “verzi”, naturale 100%, care trebuie sa includa si lumanarile. De ce? Pentru ca este una din cele mai cautate decoratiuni, datorita culorii, dar mai ales parfumului. Si bineinteles, piata este asaltata de marfa provenita din Asia, cu minim de etichete si maxim de ingredienti toxici. Acest fapt este atestat in primul rand de pretul foarte scazut, de eticheta de producator, culorile intense si apoi de mirosul de parafina, care nu se poate acoperi in intregime, indiferent cat de mult parfum este cuprins in reteta.

O lumanare “verde” trebuie sa insemne inainte de toate o lumanare naturala, din a carei compozitie sa lipseasca cu desavarsire parafina, colorantii si parfumurile sintetice (fragrances).

Culoarea cerurilor, in majoritate, este alba ori galbena. Ceara de soia sau ceara de palmier sunt ingrediente albe, laptoase, greu de colorat (prima are un procent mare de grasime, a doua – aproape deloc). Ceara de palmier mai este folosita pe post de stearina in compozitia lumanarilor cu parafina.

Si ce sa mai spunem despre ceara de albine? Aceasta are culori specifice, de la nuante galben-gri deschis pana la variante aprinse de galben ori galben-portocaliu, cafeniu. Aceasta varietate este data de locatia stupinelor: campie (monoculturi ori culturi combinate), deal, faneata, pasune, munte (padure de foioase, salcam, tei ori conifere). Iar despre miros, ce as putea spune? Sunt invaluite de o aroma curata, de stup si miere parfumata, un miros absolut inconfundabil si care atrage, nu respinge. Uneori se simte propolisul ori polenul florilor de munte, care o inmiresmeaza dincolo de imaginatia simturilor noastre. Iar pentru ca o lumanare din ceara de albine sa fie alba, iarasi avem de discutat: se poate obtine artificial, prin produse chimice, care ii denatureaza calitatea de produs natural. Rareori se poate obtine o ceara de albine neprelucrata chimic in nuante deschise, aproape albe. Iar acest fapt se datoreaza unui proces manual ce are loc de obicei la apicultor, la stupina: se marunteste si se aseaza pe o sita speciala, la soare, intorcandu-se de 2-3 ori pe zi. Ultravioletele sunt cele care o oxideaza si-i pot deschide culoarea, pe cale naturala, pana la un alb murdar, laptos, niciodata pur. Iar procesul in sine dureaza mult, chiar si 6 saptamani de soare puternic de vara, acest fapt crescandu-i foarte mult pretul de cost.

De aceea, in alegerea unui accesoriu atat de comun in multe locuinte, ganditi-va ca un produs mai scump, natural, niciodata nu va fi la fel de toxic precum cel mai ieftin ingredient, rezuduu al industriei petroliere, cu potential cancerigen puternic – parafina.

Iar in plus, eticheta trebuie sa specifice clar uleiurile esentiale, nu parfumuri sau “fragrances”, ulei aromatic, ulei volatil ori alta denumire. Acestea sunt la randul lor sintetice, daunatoare sanatatii, mai ales copiilor, batranilor, femeilor insarcinate ori celor suferinzi de afectiuni respiratorii. Si trebuie sa fim foarte atenti daca in urma folosirii unor lumanari sintetice apare durerea de cap, greata ori intoleranta la anumite parfumuri... 

Atentia acordata produselor pe care le achizitionati va avea intotdeauna un efect mai mult sau mai putin benefic asupra sanatatii d-voastra.

Fiti informati! Sanatatea costa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu