marți, 5 octombrie 2010

Lumanarile colorate - un plus de nocivitate in casele noastre

Astazi as vrea sa punctez cateva aspecte legate de totala dezinformare in care ne invartim, referitoare strict la partea decorativa a lumanarilor din comert: culoarea.

Noi ne-am lovit de multe ori de acest inconvenient, pentru ca, dupa cum ati vazut, nu folosim coloranti pentru lumarile noastre, caci nu exista nimic natural care prin ardere sa fim siguri ca nu emana toxine. Iar multi dintre d-voastra ne-ati solicitat diverse nuante, culori sau amestecuri. Lumanarile EcoDecoLight au culoarea naturala, data strict de ceara de albine, de fapt, de locatia stupinei (campie, pasune, munte etc.). In varianta de lumanari plutitoare, setul Flowers, avem pulberi de boia dulce si cacao/scortisoara pentru a obtine nuante caramizii sau maro inchis.

Sunt foarte multe variante naturale, de pigmenti organici, asa cum este de exemplu betacarotenul; exista si pigmenti minerali, pulberi care coloreaza in masa si raman in suspensie in ceara topita datorita granulatiei foarte fine. Majoritatea au insa (pentru industria de lumanari) marele inconvenient ca sunt solubili si cu putere mare de acoperire in solutii apoase, iar pulberile minerale pot avea oxizi ori metale in compozitie, care sa denatureza scopul final al unei lumanari: arderea.

Atunci cand vorbim de lumanari, vorbim de grasimi, deci este nevoie de un alt material, de coloranti special pentru uleiuri. Noi recomandam sa evitati lumanarile intens colorate, in rosu, verde, galben, albastru ori alte culori stridente, care nu se gasesc efectiv in spectrul de culori al naturii, dar ce e mai important, sa nu le aprindeti! Lasand de-o parte faptul ca oricum sunt turnate din parafina, chiar daca este de cea mai buna calitate... Cred ca varianta cea mai sigura pentru toti, in special pentru persoanele cu sensibilitate respiratorie sau alergii specifice, este ca aceste lumanari sa fie lacuite. Astfel, uleiurile nu se vor mai volatiliza, iar culoarea se pastreaza mult timp, vie si neoxidata (sunt coloranti care pot fi fotosensibili).

De ce spun ca sunt nocive? In componenta pulberilor sau cernelurilor ce se folosesc pentru "minunatele" lumanari decorative intra metale grele (plumb, mercur), oxizi, aluminiu ori alte substante potential cangerigene, care prin ardere dau compusi toxici

In multe familii, chiar atunci cand apar copiii mici, se regasesc si se primesc cadouri care includ acest gen de lumanari. Iar pe urma, in timp, o parte din alergiile sau crizele de tuse, durerile de cap sau varsaturile sunt puse doar pe seama racelilor. Este mai probabil ca sa fie influentate si de aceste mici accesorii sintetice. Si poate mai sanatos este sa intrebati, sa cititi cu atentie ingredientele de pe eticheta, sa realizam cu totii ca abrevierile ascund in totalitate substante chimice periculoase, cu potential alergenic sau chiar cancerigen. 

Daca aveti intrebari sau nelamuriri, intrebati pe cineva de specialitate, nu va lasati amagiti de comerciantii de chinezarii si mai presus de orice...
Fiti informati! Sanatatea costa!

Un comentariu:

  1. Corect! Ai atins cea mai spinoasa problema pentru produsele 100% naturale: culoarea. Dupa cum am spus si noi, pe site si pe blog, nu culoarea este importanta atunci cand vrei sa ai produse naturale cu adevarat, ci proprietatile acestora. Intr-adevar, pulberile naturale sau culoarea naturala sunt de preferat unor culori precum albastru, verde, slipici auriu sau roz.

    Excelent articol!

    RăspundețiȘtergere