luni, 28 martie 2011

Ulei esential de iasomie

Iasomia (Jasminum officinale), denumita in Orient si “regina florilor “, este considerata un excelent remediu pentru implinirea spirituala. Originar din Caucaz, arbustul cu flori albe puternic mirositoare si care mai poarta si numele de lamaita, aduce in industria de profil un ulei esential foarte scump, cu efecte benefice atunci cand vorbim despre aromoterapie. Doar numele acestei plante inmiresmate spune foarte mult doar prin simpla traducere: provine din cuvantul arab “yasmin” care inseamna “darul lui Dumnezeu“.

Uleiul esential de iasomie se obtine ca si distilat din flori si reprezinta unul din cele mai ‘vanate’ materii prime pentru parfumuri celebre si la preturi deloc de neglijat. Aceasta si deoarece este nevoie de aproape 1.000 kg de flori proaspete si parfumate pentru a obţine 1 kg de esenţă.

Uleiul parfumat este recomandat pentru ameliorarea durerilor, in special a migrenelor pe fond nervos sau pe fond de oboseala acumulata, in perioade prelungite de stress tocmai datorita efectului reconfortant, elibereaza tensiunea mentala si fizica.

Asemeni multor alte uleiuri esentiale, si acesta are un efect antiseptic asupra aerului respirat si a cailor respiratorii in general. De aceea este recomandat persoanelor care au dificultati in respiratie.

Pe plan psihic, parfumul dulce-acrisor de iasomie alunga stresul si deprimarea, relaxeaza si reda increderea in fortele proprii. Deschide catre senzualitate psihica fiind un excitant al imaginatiei si un afrodisiac puternic. Este demonstrat de altfel ca inspirarea vaporilor de ulei esential dispersati in camera are efecte benefice asupra sistemului nervos, alungand anxietatea, tristetea, depresia si oboseala nervoasa; relaxeaza si induce o stare meditativa.

Ajută si stimuleaza creativitatea, exprimarea artistică; creează un efect de euforie şi naşte încredere şi iubire. Ajuta mult in ajută în probleme ce ţin de disfuncţii sexuale masculine şi frigiditate feminină, din acest punct de vedere efectele fiind foarte asemanatoare cu cele ale uleiului esential de trandafiri.

NOTA: mijloc/varf

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Un comentariu: