marți, 22 noiembrie 2011

Vremea rece aduce nas infundat si tuse

In multe locuri din tara deja au cazut primii fulgi, au scazut temperaturile (semn bun pentru gripa si virusuri in general care se inactiveaza), dar cu toate astea se accentueaza anumite simptome: nasul incepe sa se usuce si sa se infunde sau uneori curge abundent bolnavii de sinuzita sau rinite fac trecerea din casa catre afara cu stoc de sevetele si picaturi, copii incep sa tuseasca sec si uneori se instaleaza laringite sau faringite. Gatul si corzile vocale sunt cele mai afectate: invariabil vorbim, comunicam, radem sau pur si simplu respiram in aerul rece al diminetii.

Solutiile pentru ameliorarea acestor semne, pe langa o vitaminizare suplimentara, constau in alimentatie proaspata (fructe, legume, cereale, lactate), ceaiuri si uleiuri esentiale. Despre alimentatie, mai putin, insa pe partea de uleiuri esentiale si aromoterapie, putem vorbi mai mult si in detaliu, caci in general, plantele ne ofera remedii pentru imunitate si in special pentru buna functionare si intretinere a sanatatii aparatului respirator/circulator/nervos. Noptile pot fi linistite, fara intreruperi, cu somn linistit si odihnitor, fara tuse ori nas infundat - de obicei copiii in aceste perioade au mici accese de tuse seaca, asimptomatica.

Astfel, este bine ca in zilele reci, ocazional, sa folositi uleiuri mentolate (eucalipt, menta, pin, brad, arbore de ceai, rozmarin, salvie, ienupar, lavanda), in combinatii sau in doze variabile. Sunt bune desinfectante, antiseptice si antibacteriene, elibereaza caile respiratorii si confera un tonus mental deosebit. Aerul din incapere se mentine proaspat, purificat, usor mentolat. In acest sens, gasiti lumanari naturale pe care le puteti arde in siguranta si atat cat suportati aroma, cu fitil din bumbac netratat si care inglobeaza in ceara de albine avizata ecologic uleiuri esentiale. Combinatiile se regasesc in zona "Mentolata", in magazinul EcoDecoLight. Nu recomandam vaporizatoarele, pentru simplul motiv ca si acestea se folosesc cu lumanari de parafina care pot sa accentueze multe simptome, pana la a provoca alergii sau crize de astm/tuse, iritatii ale ochilor sau gatului.

Pentru ca efectul sa fie accentuat cu alte arome, care influenteaza direct sistemul circulator sau imunitar, va recomandam sa alaturati citrice: bergamota, portocale, grapefruit, lamaie. Acestea sunt tonice, optimiste, vesele si puternic antidepresive, schimband starea de spirit intr-o nota pozitiva. Au si un usor efect antibacterian dar mai ales portocala sau bergamota sunt importante in activarea imunitatii. sunt indicate in boli cu perioada lunga de convalescenta, in recuperare post-operatorie, gripe si raceli care ne pun la pat, fiind ideale si atunci cand vorbim despre copii sau batrani. Activatoare si energizante, citricele ar trebui sa fie prezente in orice combinatie aromata, insa cu restrictiile de rigoare impuse de folosirea la nivelul pielii (extern sunt fotosensibilizatoare, contraindicate vara sau in perioadele foarte insorite). 

Simple, parfumate si citrice, lumanarile tonice se gasesc in magazinul online in zona "Tonice/Energizante" iar combinatiile de citric si mentolat - in varianta tronconica sau clasica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu