joi, 23 decembrie 2010

Nota parfumurilor

In orice situatie, oricand folosim produse aromate sau parfumate pentru piele, par, aromoterapie am observat schimbari in timp ale aromelor si eventual disparitia lor pentru a lasa la iveala profunzimea bazelor ce rezista in timp. Astfel, in functie de rezistenta in timp si de viteza cu care simtul olfactiv le percepe, parfumurile se impart in 3 categorii:

1.  Notele de varf sunt primele care se simt, dar care au si volatilitate crescuta, se simt imediat si dispar foarte rapid. Sunt arome florale, camforoase si citrice.


    2.  Notele de mijloc confera parfumului aroma distincta, completa. Se volatilizeaza mai greu, unele ajungand de la 30-40 de minute (cand incep sa fie percepute cu adevarat) pana la cateva ore si sunt reprezentate de unele arome florale, exotice.


        3.  Notele de baza sunt cele mai persistente, putand fi simtite pana la 24 de ore. Sunt arome grele, de pamant, lemnoase sau orientale.
        • ambra
        • angelica
        • balsam de peru
        • benzoin
        • cedru
        • ghimbir
        • iasomie
        • lichenul de stejar
        • maghiran
        • mosc
        • nard
        • patchouli
        • santal
        • valeriana
        • vanilie
        • vetiver
         Intre aceste categorii exista doua subcategorii, unde se pot include cateva arome care imprumuta caracteristici de rezistenta ale celor 2 mari categorii alaturate, extinzand proprietatile olfactive dsi putand fi folosite in parfumuri si srome in ambele categorii (fixator de mijloc, aroma de varf, durabilitate de baza):

        4. Mijloc/Varf:
          • chimen
          • eucalipt
          • inula
          • mesteacan
          • neroli - flori de portocal
          • ravensare
          • serlai
          • violeta
          5. Mijloc/Baza:
            • chimion turcesc
            • chiparos
            • cuisoare
            • tamaie
            • trandafir
            • tuberoza

            Niciun comentariu:

            Trimiteți un comentariu