In orice situatie, oricand folosim produse aromate sau parfumate pentru piele, par, aromoterapie am observat schimbari in timp ale aromelor si eventual disparitia lor pentru a lasa la iveala profunzimea bazelor ce rezista in timp. Astfel, in functie de rezistenta in timp si de viteza cu care simtul olfactiv le percepe, parfumurile se impart in 3 categorii:
1. Notele de varf sunt primele care se simt, dar care au si volatilitate crescuta, se simt imediat si dispar foarte rapid. Sunt arome florale, camforoase si citrice.
- anason
- bergamot
- brad
- busuioc
- cajeput
- cimbru
- citronella
- dafin (laur)
- galbanum
- ghimbir
- grapefruit
- lamaie
- lemongrass
- levantica
- lime
- mandarina
- menta
- nucsoara
- pin
- portocale
- tea tree
- verbina
2. Notele de mijloc confera parfumului aroma distincta, completa. Se volatilizeaza mai greu, unele ajungand de la 30-40 de minute (cand incep sa fie percepute cu adevarat) pana la cateva ore si sunt reprezentate de unele arome florale, exotice.
- coada soricelului
- coriandru
- fenicul
- geraniu
- ienupar
- isop
- lemn de trandafir
- leustean
- levantica
- mirt
- muscata
- musetel
- musetel albastru
- musetel roman sau nobil
- oregano
- palmarosa
- piper negru
- roinita (melissa)
- rozmarin
- salvie
- scortisoara
- seminte de morcovi
- smirna
- trandafir
- ylang ylang
3. Notele de baza sunt cele mai persistente, putand fi simtite pana la 24 de ore. Sunt arome grele, de pamant, lemnoase sau orientale.
- ambra
- angelica
- balsam de peru
- benzoin
- cedru
- ghimbir
- iasomie
- lichenul de stejar
- maghiran
- mosc
- nard
- patchouli
- santal
- valeriana
- vanilie
- vetiver
Intre aceste categorii exista doua subcategorii, unde se pot include cateva arome care imprumuta caracteristici de rezistenta ale celor 2 mari categorii alaturate, extinzand proprietatile olfactive dsi putand fi folosite in parfumuri si srome in ambele categorii (fixator de mijloc, aroma de varf, durabilitate de baza):
4. Mijloc/Varf:
- chimen
- eucalipt
- inula
- mesteacan
- neroli - flori de portocal
- ravensare
- serlai
- violeta
- chimion turcesc
- chiparos
- cuisoare
- tamaie
- trandafir
- tuberoza
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu