joi, 30 decembrie 2010

Uleiurile citrice - un tonus mental pozitiv

In functie de categoria aromatica (parfum asemanator si cu proprietati terapeutice similare), uleiurile esentiale se impart in 8 categorii: camforoase (medicinale), citrice, condimentate (picante), florale, ierboase, de pamant, lemnoase, rasinoase.

A doua grupa, citricele, sunt obtinute prin presare la rece a fructelor, a cojilor sau distilarea florilor. Au un miros acrisor, placut si foarte fresh, tonic, insa se incadreaza in grupa notelor de varf (ca si persistenta), asta insemnanad ca se simt primele dar si dispar cu aceeasi viteza. Aici se includ:
Se pot folosi in orice combinatie se doreste a fi un tonic psihic, in perioadele de stress si oboseala prelungita, in perioadele de convalescenta sau recuperare (bergamotul si portocalele stimuleaza sistemul imunitar in producerea de leucocite), ascut placut notele de pamant sau florale si le modifica aroma catre fresh, racoritor, parfumat. Se folosesc in majoritatea parfumurilor pentru a da acea prima nota acrisoara, usor acida. Pe piele insa trebuie evitata folosirea in perioadele cu mult soare, deoarece contin substante fotosensibilizatoare (pielea se poate inrosi sau irita sub actiunea ultravioletelor).

Parfumul inconfundabil este dat de continutul crescut de uleiuri continut in coaja. Am spus ca se obtin prin presare la rece a fructului sau a cojii. Ori este binecunoscuta senzatia de placere si buna dispozitie pe care ne-o ofera simpla decojire a unei portocale... Sunt unele din cele mai bune antidepresive, ducand la schimbarea starii de spirit, la revigorare si la inducerea unei stari de optimism si incredere in fortele proprii. Poate de aceea si noi, schimbandu-ne starea psihica, le folosim atat de des in combinatiile de arome folosite in lumanarile naturale EcoDecoLight si le recomandam cu caldura mai ales acum, cand se apropie si perioada asteniilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu