joi, 28 ianuarie 2010

Lumanari din parafina? Categoric NU!

De ceva timp am vrut sa scriu despre adevaratul motiv pentru care am ajuns sa producem lumanari naturale, din ceara, parfumate cu uleiuri esentiale naturale. Poate din lipsa de timp sau din cauza ca nu mi-am gasit cuvintele, am amanat pana acum...

In august 2009 am primit un pachet pentru pomenirea bunicii mele, aproape de Sf. Maria; cum la noi asa este obiceiul impamantenit de multa vreme, am mancat si apoi am aprins lumnarea pastila (chinezaria aceea mica si alba, parafina curata in suport de tabla, comercializata in pungi de 50 sau 100 de bucati). Totul bine si frumos, lumanarea ardea in bucatarie, int-un suport, usa inchisa... Dupa vreo 2 ore cand am intrat, desi geamul era usor deschis, mirosul greu si foarte urat al lumanarii m-a dus pe cele mai inalte culmi ale unei crize de tuse, fara sa am astm, bronsita sau macar vreun inceput de raceala.

Si cum mirosul acela mi s-a intiparit in memorie, din pacate, sa ma vedeti acum cat de bine ma simt intr-o biserica... Da, chiar si lumanarile produse pentru aceste lacase au peste 75 % din compozitie parafina! Vai de bietii oameni care trebuie sa inghita zilnic mirosul greu si mai curand toxic, 'usor' cancerigen!

Parafina este un produs petrochimic! Sintetic 100%, obtinut dint-un combustibil fosil, care stim bine in ce hal aduce motoarele masinilor (si aici vorbim de carburanti, nu?). Un anunt de pe Internet suna in mare cam asa (cu mare iz de reclama), laudand-se cu o calitate superioara a parafinei comercializate: "Firma X va ofera produse din derivate petroliere si petrochimice de o calitate exceptionala: parafina solida pentru lumanari, [...], ulei aromatic, asfalt [...] cauciuc sintetic." Adica pentru noi, producatorii si consumatorii de lumanari, parfumate sau nu, garantia dezvoltarii unor boli de calitate superioara: astm, tbc, crize convulsive ale aparatului respirator, alergii, cancer! Ca sa nu mai vorbim de ceea ce poate produce impachetarea cu parafina sau alte 'minuni' ale lumii moderne, actiuni bazate pe utilizarea produselor rafinate din petrol pe care pielea le absoarbe sau cu care 'se hraneste'.

Cum de am ajuns sa consideram un produs toxic drept un panaceu universal? Printr-o propaganda sustinuta, prin lipsa informarii, prin exagerare si reclama mincinoasa. De aceea si noi, alaturi de alti producatori sau comercianti de produse naturale, organice, bio, incerc sa informez si sa trag un semnal de alarma!

Da, parafina este foarte uleioasa, miroase extrem de urat, inglobeaza bine uleiurile sintetice insa iti ofera boli incurabile la degetul mic. Si noi am fost mari consumatori de lumanari aflate in comert, frumoase, decorative, cu un miros ce persista luni de zile (uleiurile naturale, esentiale, se mai numesc eterice sau volatile tocmai pentru ca se evpora, deci nu tin cu lunile!). Ce este si mai interesant, este ca nu se specifica toata compozitia chimica pe nici o eticheta. Se merge insa pe cate un ulei presupus a fi natural (capsuni? mere? sunt fructe fara grasime, fara uleiuri!) cu mare tam-tam, se trece un nume de produs gen "Lumanari cu ulei parfumat natural". Da, este posibil ca singura componenta naturala sa fie aceasta... Dar in rest...???

In procesul de obtinere, parafina este albita si primeste textura placut microcristalina prin utilizarea unui produs cunoscut a fi cancerigen: acrolyn. Ca si distilat, se obtine nu direct din petrol, ci din pacura, considerat a fi un reziduu in procesul de prelucrare a petrolului. Conform DEX (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane), reziduu inseamna "Rest rămas în urma unui proces chimic sau fizic efectuat asupra unui material brut. " Adica un produs din resturi toxice, prelucrate chimic - aceasta este parafina!

Poate am mai scris in alt post, insa imi doresc sa fiti informati. Vreau sa mentionez compusii de ardere. Acestia se obtin in aerul respirat dupa volatilizarea si modificarea chimica a materiei prime arse ori incalzita excesiv. Parafina (testat, deci nu vorbesc din impresii), prin ardere, emana benzen si toluen in aer, pe langa altele, substante pe care le inhalam noi. Ce este si mai grav - substantele nu se disipa, ci persista destul de mult in zona/incaperea unde au ars lumanarile.

Si ca sa vedeti ca parafina, uleiurile sintetice si multe alte elemente complet toxice, 'reziduuri', sunt folosite in industria cosmetica, chiar si in produsele pentru copii, va invit sa cititi articole scrise de persoane care au descoperit cat de important este sa citesti cu atentie o eticheta si sa intelegi exact ce scrie:

1. "Parafina in sapunuri - asa NU!" pe blog-ul magazinului de sapunuri si produse naturale Soap Mill.

2. "Lumanarile parfumate si sanatatea" pe blog-ul magazinului Sideris Organic Shop.

Concluziile le puteti trage singuri...
Fiti informati! Sanatatea costa!

Un comentariu:

  1. Ne bucuram ca ati inceput aceasta campanie de informare, este deosebit de important sa tragem - cu totii - un semnal de alarma in privinta chimicalelor prezente la tot pasul in viata noastra.

    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere